av Louise Meijer (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Jag har frågat om justitieministern avser att vidta några åtgärder för att förhindra att politiska vildar kan rubba mandatfördelningen i politiska församlingar. Svaret han gav var att en ledamot själv avgör om han eller hon ska lämna sitt förtroendeuppdrag i förtid eftersom det är uppdrag som ledamoten fått av sina väljare.
Detta stämmer inte. Förutsatt att en ledamot inte blivit personkryssad in i en politisk församling så har väljarna i första hand gett det parti som ledamoten företräder ett visst antal mandat. Förtroendet och därmed mandatet har alltså getts till det aktuella partiet och inte till en specifik person. Mandatet bör därför tillhöra partiet och inte personen.
I det fall en ledamot som inte blivit inkryssad, och därmed personvald, väljer att lämna partiet vars mandat han eller hon sitter på bör även mandatet automatiskt fråntas personen. Mandatet bör i stället gå till den person som står på tur enligt partiets valsedel. Eftersom regelverket inte ser ut på detta sätt har det i Vellinge kommun uppstått en situation där mandatfördelningen i kommunfullmäktige inte avspeglar folkets röster. Det är ett demokratiskt problem som innebär ett demokratiskt underskott.
Att detta inte varit ett problem historiskt sett avseende riksdagsledamöter förtar inte situationens allvar.
Mot denna bakgrund vill jag återigen fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra situationen?