Fråga 2020/21:3298 Nya genomiska tekniker och EU

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen diskuterade EU:s ansvariga ministrar kommissionens studie om användningen av nya genomiska tekniker. Inför miljörådets möte fördes en diskussion i frågan i miljö- och jordbruksutskottet som mynnade ut i att utskottet stod bakom regeringens förslag till ståndpunkt. I densamma uttryckte regeringen bland annat följande: ”Regeringen ser positivt på att man tar mer hänsyn till produktens egenskaper och användning vilket skulle möjliggöra en bättre analys av produktens säkerhet med avseende på människors och djurs hälsa och miljön. Tekniska framsteg och innovationer bör användas för att påskynda omställningen till ett hållbart livsmedelssystem samtidigt som säkerhet och risker för påverkan på hälsa och miljö behöver hanteras.”

Detta hade varit viktiga och värdefulla ord att nämna vid ministrarnas diskussion. Men som enda land i EU valde Sverige att inte säga något alls. Det är anmärkningsvärt med tanke på den stora betydelse den nya genomiska tekniken kan få för den framtida livsmedelsförsörjningen. Men också för det efterlängtade besked som kommissionens studie innebar för samhälle, forskare och företag. Det är därför viktigt att den fortsatta processen i EU landar rätt och verkligen tar mer hänsyn till produkters egenskaper och användning. Så som regeringen mycket klokt aviserade i miljö- och jordbruksutskottet och också borde ha yttrat på miljörådet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Av vilka skäl avstod Sverige från att yttra sig under denna punkt, och hur kommer statsrådet att nu agera för att EU-processen ska riktas in mer på produkters egenskaper och användning?