Fråga 2020/21:329 En upprustning av vägnätet

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket håller på att skylta om flera vägar i landet på vilka man sänker hastigheten på grund av bristfälliga vägar och ett försummat underhåll.

Ett sätt att lösa detta problem är att man i stället rustar man upp vägarna och ser till att underhållet är tillräckligt för att kunna behålla den högre hastigheten.

Många av våra mindre vägar i landet och på landsbygden har ett eftersatt underhåll, vilket påverkar både framkomligheten och trafiksäkerheten. Att då dessutom sänka hastigheterna innebär ju ytterligare en försämring för de som bor och verkar utmed dessa vägar. Företag och privatpersoner som bor utmed vägarna får ju inte bättre vägar eller en ökad framkomlighet genom en hastighetssänkning; snarare är det så att den ytterligare försämrar möjligheterna att bo och verka utmed landets mindre vägar. 

Alternativen till vägtransporter finns ju oftast inte ens i dessa områden, och därför blir möjligheterna till alternativa transporter helt omöjliga.

Det är viktigt att regeringen tar tag i problemet och ökar underhållet och ser till att våra vägar runt om i landet ska slippa bli sämre och slippa få hastighetssänkningar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att se till att våra vägar runt om i landet och på landsbygden kan rustas upp och få behålla sina ordinarie hastighetsgränser och slippa få hastighetssänkningar på grund av bristande underhåll?