Fråga 2020/21:3284 Sveriges säkerhet och införandet av 5G-nätet

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sveriges säkerhet är alltmer kopplad till frågor som rör ekonomi och teknologi. Ett tydligt exempel är nästa generations mobilnät, 5G. Införandet av 5G-nätet kommer att medföra ett stort tekniksprång genom högre hastighet och kortare svarstider och att många fler enheter kan kopplas upp.

Detta innebär samtidigt risker då det blir fler kontaktytor för cyberangrepp och säkerhetsintrång. Det är därför av största vikt att de leverantörer som får tillstånd att bygga och driva 5G-nätet är tillförlitliga.

I november 2019 antog riksdagen ändringar i lagen om elektronisk kommunikation och i offentlighets- och sekretesslagen. Det är den lagstiftning som bland annat reglerar säkerheten i 5G-nätet. Ändringarna i lagstiftningen var ett viktigt steg i att skapa en strukturerad process för tillståndsgivning.

I lagstiftningen ingår bland annat att Post- och telestyrelsen vid tillståndsgivning ska samråda med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten för att garantera att säkerhetsaspekterna tillgodoses. Regeringen föreslog i sin proposition att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten skulle kunna överklaga beviljande eller återkallande av tillstånd till en förvaltningsdomstol.

På initiativ av Moderaterna beslutade dock riksdagen att göra ett tillkännagivande till regeringen om att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten bör få överklaga till regeringen i stället. För Moderaterna är det en viktig princip att viktiga beslut som rör Sveriges säkerhet ytterst ska avgöras av regeringen och inte av förvaltningsdomstolar.

Trots att det har gått mer än ett och ett halvt år sedan tillkännagivandet har regeringen inte följt riksdagens uppmaning, detta trots att processen kring införande av nästa generations mobilnät i Sverige är inne i ett skarpt läge.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Varför har statsrådet inte agerat på riksdagens tillkännagivande, och när kan vi förvänta oss att möjligheten införs för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten att överklaga beviljande eller återkallande av tillstånd till regeringen i stället för en förvaltningsdomstol?