Fråga 2020/21:3281 Ivos befogenheter

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Missförhållanden på landets HVB-boenden fortsätter att lyftas fram i ljuset. Det är gripande historier som går att läsa, och det är bedrövligt att barn och unga som placeras under kommunens och statens ansvar för att få den vård och tillsyn som efterfrågas då placeras på boenden som faktiskt brister i flera hänseenden.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efterfrågade vintern 2020 ökade befogenheter för att bland annat kunna granska HVB-hems ekonomi. Under 2020 stängde Ivo 3 av 200 kritiserade HVB-hem på grund av missförhållanden och brister.

Myndigheten menar att de behöver kunna gå in i andra myndigheters register för att hämta in deras uppgifter, för att kunna se om det är något som tyder på olämpligheter, i syfte att stoppa oseriösa aktörer. Sverigedemokraterna menade att Ivo bör ges de verktyg de behöver och efterfrågar för att utföra sitt uppdrag. Hallengren ansåg att man behöver följa upp.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att agera och möta Ivos önskemål om utökade befogenheter för att de ska kunna agera mer kraftfullt mot HVB-hem som drivs av oseriösa aktörer?