Fråga 2020/21:3280 Missförhållanden på HVB-hem

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I veckan försvann en pojke från ett HVB-hem i värmländska Hagfors. Senare hittades pojken avliden. Det vittnas nu om bristande rutiner och säkerhet kring boendet.

Även Ivo har under 2021 gjort tillsyn och konstaterat att barn på hemmet har utsatts för tvångs- och begränsningsåtgärder, genom att vid upprepade tillfällen ha utsatts för fasthållning och nedläggningar. Man har inte heller kontrollerat belastningsregister vid anställning. Ivo framför också att hemmet påvisar brister i kvalitet och lämplighetsbedömning.

Under de senaste åren har medierna bevakat placeringar av barn, och det har framkommit flera oerhört kraftiga missförhållanden. Det är tydligt att Sverige tappat kontrollen över placeringar och de verksamheter som bedriver vård åt kommuner och stat.

År 2017 rapporterade Sveriges Radio om HVB-boendet i Hagfors, och följande framgick från personal på boendet.

 ”Jag har varit med hela våren här med barn som har gråtit sig till sömns för vi inte har läst någon godnattsaga. Vi har inte kunnat tillgodose ett par barns läxhjälp.

– Varje barn ska dokumenteras. Underkategorier, dokumenteras när de borstar tänder, det ska dokumenteras när de duschar, men det hinns inte. Och då blir det det hära "jo, men det var nog så".

– Vi är så underbemannade så att det blir: Vet du om hon har borstat tänderna? Nej, och så säger klienten att han har gjort det och så kommer nästa klient. De kanske har borstat tänderna, de kanske inte har gjort det.

– Arbetsgivaren svarar på vår kritik med att säga: Vi hör vad ni säger. Det finns en strategi. Följ den. Ta det som är enklast först.

– Det finns inte mycket tid till omvårdnad, omtanke och kärlek alls utan det är att hålla koll på ett halvt fotbollslag. De här barnen kräver så mycket. Det här är barn med extra speciella behov som kommer från trasiga familjeförhållanden.

Med anledning av det som framkommit ställer jag följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa trygga placeringar för barn och unga i Sverige?