av Sten Bergheden (M)
till Statsrådet Jennie Nilsson (S)
Att Sveriges självförsörjningsgrad av mat sjunker är mycket oroande, och åtgärder bör vidtas för att säkra vår framtida matförsörjning.
I början på 1990-talet producerade Sveriges bönder ca 75 procent av vår mat – i dag är den siffran nere på ca 50 procent, vilket är en mycket allvarlig utveckling som regeringen och riksdagen måste ta tag i och åtgärda.
Livsmedelsproduktionen och lönsamheten har under lång tid varit för dålig för Sveriges bönder där Sverige i jämförelse med andra EU-länder har haft en sämre konkurrenskraft, vilket till stor del beror på dyrare regelsystem, byråkrati och högre skatter. Detta är faktorer som både regeringen och riksdagen kan åtgärda och också måste åtgärda.
Att inte vara självförsörjande på mat är allvarligt då kriser lätt kan uppstå som begränsar både produktion och import av nödvändiga livsmedel.
Att självförsörjningen av kött i dag ligger på endast ca 55 procent vittnar om att Sverige importerar mat som har producerats och skapat jobb och tillväxt i andra länder än Sverige.
Sverige bör omgående se över hur vi kan öka lönsamheten för Sveriges bönder och därmed öka självförsörjningsgraden av svenska livsmedel, vilket skulle skapa jobb och tillväxt i hela Sverige.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:
Vad avser statsrådet att göra för att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad av kött och övriga livsmedel, och vilket mål för självförsörjningsgraden av kött och övriga livsmedel har statsrådet satt upp?