Fråga 2020/21:3270 Personalliggare

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Lagen om särskild skattekontroll i vissa branscher trädde i kraft den 1 januari 2007, och det innebar att näringsidkare blev tvungna att föra personalliggare.

Sverige är känt för att ha en omfattande byråkrati. Det innebär att våra företag får både en omfattande regelbörda att hantera och ökade kostnader för byråkratin. Kontroller måste finnas för att se att företag och invånare följer lagar och regler, men vi måste ständigt jobba med att försöka effektivisera och minska kostnaderna för byråkratin och regelverket.

Att sköta uppdateringar av en personalliggare i små familjeföretag där många hjälper till både längre stunder och bara lite som extrahjälp vid arbetstoppar är en orimlig byråkratisk arbetsbörda.

Lagen har nu gällt i över 14 år, och det borde vara dags att se över regelverket och se om något behöver ändras och underlättas för företagen när det gäller personalliggare.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ta någon form av initiativ till en mer omfattande utvärdering och översyn av kravet på personalliggare för att försöka underlätta för Sveriges mindre företag?