Fråga 2020/21:3261 Tillgången till gamla betyg

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sommarlovet har startat, och för andra är det dags att söka arbete. Det händer frekvent att personer förlagt eller blivit av med sitt betyg. De svenska kommunerna får hundratals frågor om gamla betyg från gymnasiet och komvux, enligt artikel i Sydsvenskan den 11 juni 2021. Inte sällan behövs betygen ganska omgående för att man ska kunna söka ett jobb eller en utbildning.

Det som efterfrågas från ett antal kommuner, bland annat Helsingborg och Malmö, är att få på plats en nationell databas dit individen själv snabbt och enkelt kan vända sig för att få ut sitt betyg.

I dag finns den nationella betygsdatabasen Beda, som Universitets- och högskolerådet förvaltar. Därifrån hämtas betyg för antagning till svenska universitet och högskolor. Problemet är att Beda endast får användas för ansökningar till program och inte för att som enskild medborgare få ut sitt betyg till andra ändamål, till exempel för att söka ett jobb.

Frågan är angelägen, om möjligt än mer efter pandemin då arbetslösheten ökat och allt fler söker arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta åtgärder med anledning av behovet av att medborgarna behöver få tillgång till förlorade betyg snabbt för studier och för att kunna söka jobb?