Fråga 2020/21:3252 Skarpa förslag om idrottsutbildningar

av Alexandra Anstrell (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Idrotten är en viktig del av livet för många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Runt om i Sverige finns massor av olika idrottsgymnasier, bland annat finns Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, för den som vill kombinera sin gymnasieutbildning med sin idrott.

Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund. NIU är en oerhört viktig faktor för många ungas möjlighet till idrottsutövande. Att NIU finns som komplement till riksidrottsgymnasier, RIG, är bra för att det inte bara ska finnas RIG och sedan ingenting. Det skulle skapa onödiga klyftor.

En viktig fråga som påverkar NIU är det krav som ställs på att utbildningen ska vara avgiftsfri. Det kan till exempel gälla att skolan då blir skyldig att tillhandahålla en häst till de elever som går på skolor med fokus på ridsport – ett krav som blir mycket dyrt för skolan att uppfylla. 

Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) har en översyn av riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar genomförts och resulterat i en promemoria för snart ett år sedan.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

När kommer ministern att presentera en proposition i frågan, och avser ministern att verka för att eleverna eller deras vårdnadshavare kan få bekosta den individuella utrustning eller liknande som behövs för att utöva elitidrotten i samband med sin skolgång?