Fråga 2020/21:3249 Skredrisken utmed Göta älv

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Dalgången kring Göta älv är Sveriges mest skredfrekventa dalgång och ett område där skred medför stora konsekvenser. Surteraset 1950 och Götaraset 1957 är exempel på ras i närtid. Dessa ras visar på de krafter som sätts igång och vilka tragiska konsekvenser det kan medföra. Vid Götaraset miste tre människor livet.

Götaälvdalen är just nu inne i en stor exploateringsperiod. Göteborgsregionen behöver växa och älvdalen anses ha stor potential till utbyggnad. Därför har stora investeringar inom infrastruktur gjorts, till exempel nya motor- och järnvägar. De närliggande kommunerna längs älvdalen förbereder nya detaljplaner för både bostadsområden och industriområden så att en ökad förtätning kan ske.

Skredrisksäkrande åtgärder behöver göras omgående. Genom att säkra Göta älvs säkerhet kan dessutom också Vänern och dess område lättare få bort vattnet vid en eventuell översvämning.

Det är viktigt att det finns en långsiktig plan för att ta itu med skredriskerna och finansieringen av dessa. Vid ett skred skulle kostnaderna bli omfattande, och inte minst skulle människors liv kunna vara i fara.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att lösa finansieringen av nödvändiga åtgärder och minska skredrisken utmed Göta älv?