Fråga 2020/21:3246 Ett starkt befolkningsskydd

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Försvarsberedningens bedömning är att mycket av det som tidigare fanns inom det civila försvaret vad gäller skydd av befolkningen mot krigets verkningar till stora delar är avvecklat och att det därför finns ett behov av ett skydd som är anpassat till dagens förhållanden. Vidare anser Försvarsberedningen att befintliga skyddsrum ska iståndsättas, men att behovet av detta varierar geografiskt. Militärstrategiska områden bör prioriteras och kombineras med ett effektivt förvarningssystem.

Regeringen skriver i sin proposition Totalförsvaret 2021–2025 att regeringen instämmer i Försvarsberedningens bedömning, och mot bakgrund av det är regeringens ståndpunkt att det är av betydelse att slå fast en tydlig inriktning och närmare planering för en ändamålsenlig utveckling av framtidens skydd av civilbefolkningen vid höjd beredskap och då ytterst krig.

Regeringen har nu tillsatt en utredning om civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap som ska presenteras den 7 november 2022. Det betyder att skarpa förslag som riksdagen kan ta ställning till först kan komma till stånd tidigast under andra halvåret 2023.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid för att stärka befolkningsskyddet?