av Håkan Svenneling (V)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Arbetsrätten på den globala arbetsmarknaden är i ett enormt behov av att förstärkas. Världen över lider arbetare av dåliga arbetsvillkor, låga löner, farliga arbeten och arbetsgivare som kontrollerar och utnyttjar dem. Detta är en förutsättning för den nyliberala världsordningen – att en stor mängd människor ska tvingas lida och utnyttjas för att några få ska kunna leva i överflöd. Just nu växer den ojämlikheten både nationellt och internationellt.
Särskilt utsatta är migrantarbetare, som sällan får tillgång till de få arbetsrättsliga skydd som kan finnas i ett land. En grupp som det krävs att omvärlden riktar mer uppmärksamhet mot är kvinnliga migrantarbetare i Mellanöstern. Enligt FN jobbar omkring 1,6 miljoner kvinnliga migranter som hushållsarbetare i regionen. Kvinnorna kommer nästan uteslutande från fattigare länder i Afrika och Asien och anställs av välbeställda familjer i deras privata hem.
Bristande juridiskt skydd för dessa kvinnor skapar en utsatthet och rättslöshet som lett till att kvinnor mördas utan rättsliga konsekvenser. International Domestic Workers Federation, IDWF, har rapporterat om ett stort mörkertal av mord utöver de som får medial uppmärksamhet. Därtill föregås mord ofta av tortyr och långvarig misshandel.
Ett viktigt instrument för att skydda dessa kvinnor, och många andra hushållsarbetare, är ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare, som antogs 2011. Ingen av de stater där villkoren är som värst har hitintills undertecknat avtalet.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Vilka åtgärder vidtar ministern för att skydda och stärka migrantarbetare i världen, i synnerhet den stora gruppen av kvinnor i Mellanöstern, och vad mer bör Sverige göra inom den feministiska utrikespolitiken?