Fråga 2020/21:3232 Postnords beställaransvar vid transportupphandlingar

av Jessica Thunander (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Åkeribranschen har under lång tid haft stora problem med lönedumpning, osund konkurrens och bristande trafiksäkerhet. Genom åren har allt fler inrikestransporter utförts av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer och som dessutom pressar sina chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler.

Cabotagetrafik betyder att en godstransport utförs av en operatör som tillfälligt är i landet. Den regleras genom direktiv från EU och innebär att en utländsk åkare får genomföra tre transporter under sju dagar innan den måste lämna landet. Studier visar dock att fusket med cabotagetransporter är omfattande och att många fordon sällan eller aldrig lämnar landet. Förutom odrägliga arbetsvillkor för chaufförer, osund konkurrens och bristande säkerhet leder sänkta transportkostnader även till negativa miljökonsekvenser.

SVT rapporterade den 1 juni om en ny studie som visar att hundratals utländska lastbilar kör olagliga cabotagetransporter i Sverige varje dag. Detta är trots de skärpta reglerna som ingår i EU:s mobilitetspaket. SVT:s granskning från den 2 juni visar att flera stora företag, bland annat Postnord, har anlitat åkerier som bryter mot regelverket. Vänsterpartiet finner det anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar på det här sättet och bidrar till en ohållbar situation på vägarna. Postnord är en stor inköpare av transporter och bör föregå som ett gott exempel i stället för att bidra till social dumpning.

Situationen på de svenska vägarna har varit allvarlig under en lång tid. Att statliga bolag främjar seriösa åkeriföretag och sunt arbetsliv borde vara en självklarhet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka krav kommer regeringen att ställa på Postnord så att bolaget tar sitt beställaransvar vid transportinköp?