Fråga 2020/21:3217 Hanteringen av vapenlicenser

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag har tidigare – senast i december 2019 – frågat statsrådet Damberg om de mycket långa handläggningstiderna för dem som i dag söker licens för jaktvapen. I Polisregion Syd tog då en handläggning i genomsnitt nio veckor medan målsättningen är att det ska ta fyra veckor. Över landet varierade då handläggningstiden mellan 4 och 20 veckor.

På min fråga då om vad statsrådet avsåg att göra för att korta de långa handläggningstiderna för vapenlicenser fick jag ett svar där statsrådet bekräftade och delade min bild av att det tar för lång tid men också meddelade att Polismyndigheten då fått i uppdrag att återkommande redovisa statistik på området.

På en uppföljande fråga meddelade statsrådet

”Regeringen beslutade den 5 december 2019 att ge Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att stärka hanteringen av vapentillstånd. I redovisningen ska Polismyndigheten redogöra för hur myndigheten arbetar för att öka och effektivisera den digitala hanteringen av vapentillstånd samt hur tidplanen för det ser ut. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2020.

Det är min förhoppning att ovanstående sammantaget ska leda till ännu kortare handläggningstider i framtiden, i synnerhet där tiderna är som längst, utan att vare sig rättssäkerheten eller kontrollnivån påverkas.”

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg blir därför:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit med anledning av resultaten i den av Polismyndigheten i oktober 2020 avlämnade rapporten avseende en effektiv och säker handläggning av vapentillstånd?