av Jennie Åfeldt (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Sverige hade tidigare den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU. Antalet narkotikarelaterade dödsfall i Sverige går sakta ned, men trots det har vi nu störst andel dödsfall i EU. Att vi är allra högst nu beror på att Estland, som tidigare låg högst, kraftigt minskat antalet dödsfall.
Att Sverige nu ligger högst på listan är en konsekvens av de senaste decenniernas förda vänsterliberala politik – en politik som varit fokuserad på fel åtgärder och därför misslyckats kapitalt i kampen mot narkotikan. Situationen inom det narkotikapolitiska området är oroväckande och kräver att vi gör omfattande förändringar.
Överdoser är den vanligaste orsaken till dödsfall och i cirka 8 av 10 fall förekommer opioider. Kön till att få behandling mot opioidberoende är en bidragande orsak till den höga dödligheten i Sverige.
Rätten till hälsa ingår i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. På regeringens webbplats förklaras: ”Tillgång till sjukvård är en del av rätten till hälsa, men inte den enda delen. Staterna har en skyldighet att också bedriva en politik som förebygger sjukdomar och som därmed leder till bästa uppnåeliga hälsa för alla människor.”
Tillgången till vård och behandlingsinsatser varierar i landet. I vissa delar har man långa avstånd. Jämlik vård betyder dock att man ska få insatser var man än bor, men här finns utmaningar. SKR:s roll är att stödja regioner och kommuner, och i deras handlingsplan mot missbruk och beroende från 2018 påpekas att kommuner, landsting och kommuner bör: ”fortsätta utveckla tillgängligheten till sina verksamheter för råd, stöd och behandling. Det handlar om tillgänglighet ur flera perspektiv, exempelvis efterfrågan och behov, svårnådda målgrupper, närhet, fysiska hinder, öppettider och digitala möjligheter.”
Vi kan konstatera att Sverige misslyckas om och om igen när det gäller den narkotikarelaterade dödligheten.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Vad tänker ministern göra för att minska den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige?