Fråga 2020/21:3196 Ersättning till digitala brevlådeoperatörer

av Camilla Brodin (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I fyra års tid har regeringen gjort utfästelser om att privata brevlådeoperatörer som distribuerar digital myndighetspost inom den statliga infrastrukturen Mina meddelanden ska få ersättning för sina tjänster.

Nyligen meddelade Infrastrukturdepartementet att regeringen överväger att inte besluta om någon ersättning trots allt. Detta trots att ansvarig myndighet, Digg, tydligt rekommenderar regeringen att ersättning behöver komma på plats omgående.

Digitala brevlådeoperatörer meddelar nu att regeringens omsvängning påverkar förutsättningarna för medverkan i Mina meddelanden och att de inte ser något annat alternativ än att nu förbereda för ett scenario där de lämnar den statliga infrastrukturen.

Regeringen har satt upp som mål att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Med hjälp av digitaliseringen ska vardagen bli enklare för privatpersoner och företag. Den offentliga sektorn kan bli effektivare och öka sin kvalitet. Det finns flera goda samhällsargument för digital post:

De digitala brevlådeoperatörerna är själva övertygade om att Mina meddelanden kan fortsätta att bidra positivt till Sveriges digitaliseringsarbete, men det förutsätter en rimlig ersättning för de tjänster som olika brevlådeoperatörer tillhandahåller.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad föranleder regeringens övervägande att inte betala någon ersättning till digitala brevlådeoperatörer som distribuerar digital myndighetspost, och hur skulle ett sådant beslut vara förenligt med Sveriges högt ställda digitaliseringsambitioner?