Fråga 2020/21:3193 Teracom på frekvensmarknaden

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I Sverige är 5G-utbyggnaden just nu i full gång av de aktörer som fick tilldelat spektrum i 5G-auktionen tidigare i år. Samtidigt fortsätter också debatten gällande säkerhet i kommunikationsnäten och hur vi bäst bygger ett nät som är säkert både för våra myndigheter och för medborgare.

Teracom är en av de aktörer som är med och skapar dessa säkra nät, som används av försvaret, myndigheter och blåljuspersonal.

Teracom vann även tilldelning av spektrumutrymme i 2,3-gigahertzbandet under 5G-auktionen jämte de kommersiella aktörerna. Teracom har även budat hem utrymme i 700-bandet, som dock efter 2,5 år fortfarande står orört.

I och med att Sverige halkat efter i utbyggnaden av 5G till följd av det långa auktionsförfarandet är det viktigt att alla tilldelningar som skett utnyttjas så effektivt och säkert som möjligt för att skynda på utbyggnaden. Det har dock uppkommit vissa frågor kring exakt hur Teracom tänker använda sig av de frekvensutrymme de förvärvat och på vilket sätt detta skulle kunna skynda på 5G-utbyggnaden. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kan ministern redogöra för vad statens avsikt är med att Teracom ska äga 5G-spektrum?