Fråga 2020/21:3192 Systematisk tortyr av uigurer

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För närvarande pågår Uyghur Tribunal, som bevakar den ofattbara grymhet som utspelar sig i Kinas Xinjiangprovins, där man i några fall systematiskt samlade samtliga invånare i en by (från barn och tonåringar till gamla) för att slussas till fruktade koncentrationsläger. Bland de som talar ut om vad som skett uigurer i Xinjiang finns en före detta kinesisk polis tillika avhoppare från det styrande kinesiska kommunistpartiet. Tiotusentals otränade polisrekryter skickades bland annat till Xinjiang för att ”vålla så mycket skada som möjligt”, och enligt vederbörande skickade man dit omkring 150 000 rekryter bara under tiden han arbetade där.

Dessa rekryter beskriver han som otränade och dåligt utbildade i polisyrket, där de lär sig att uigurer är statens fiender. Enligt polisen, som varit en så kallad mellanklassofficer kopplad till de läger som upprättats, fanns det inga gränser för vad man fick göra; den arsenal med tortyrteknik som stod till deras förfogande var närmast obefintlig.

Han har beskrivit situationen med ett antal exempel: Fångar fick knäböja samtidigt som de blev slagna, och vissa fick plastpåsar över huvudet till dess att de slutade andas. Vissa elektrificerades genom sina könsorgan, fick sina ben krossade med hammare eller tvingades svälta – ofta i kombination med psykisk tortyr genom att låta medfångar äta framför dem. Fastbundna fångar fick rör inpressade i munnen som sedan användes för att pressa in vatten i lungorna. På det här sättet skulle de tvingas erkänna brott som de anklagades för samt underteckna bekännelser för att erkänna att de är terrorister. Vidare var detta ett sätt att få dem att sälja ut släktingar och vänner som terrorister.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern vidta några åtgärder för att bidra till att skipa rättvisa för de minoriteter i Kina som drabbats av statliga övergrepp, och avser ministern agera för att ansvariga kinesiska politiker ska ställas till svars?​