Fråga 2020/21:3191 Den internationella insatsen i Mali

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Den militära internationella insatsen i Mali och Sahelregionen (operation Barkhane) ser nu ut att förändras drastiskt till följd av hur den franska närvaron i regionen kommer att se ut framöver. Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron går det inte att fortsätta arbeta med regeringar som också förhandlar med väpnade islamistgrupper, vilket blivit fallet efter militärkuppen. Ett rimligt ställningstagande, då det i praktiken skulle innebära att radikala islamister samverkar med franska trupper. Sverige deltar för närvarande med 150 soldater i den internationella styrkan Task Force Takuba, varför frågan om dess delaktighet givetvis även är aktuell för oss.

Efter militärkuppen beslöt det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att formellt erkänna översten (det vill säga kuppledaren) Assimi Goïta som president. Ett beslut som kanske är lätt att förstå, givet vem som de facto har kontrollen, men ändå lämnar en del frågor att svara på, som exempelvis vilken rättspraxis detta skapar för afrikaner. Ecowas har således agerat inkonsekvent då man initialt uteslöt Mali ur organisationen för att sedan erbjuda stöd till samma regering. President Macron har varit kritisk till detta agerande.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur ser ministern på Macrons uttalanden, och avser ministern vidta några åtgärder gällande det svenska deltagandet i operation Barkhane?​