Fråga 2020/21:3190 Likhet inför lagen

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den svenska staten måste stå upp för rättssamhällets mest grundläggande principer. Det gäller inte minst att alla ska vara lika för lagen. Men så är inte fallet. Kvällsposten har avslöjat hur parallella rättssystem i form av romska domstolar – Romani kris – dömer ut straff och böter i Malmö. Ett aktuellt och förfärande fall gäller en blott trettonårig flicka som anklagat sin styvfar för våldtäkt. Ett fall som den romska domstolen ville avgöra och avstyra från rättssamhällets processer. En skrämd trettonåring blev gisslan mellan klan och samhälle. Den romska domstolen vill inte att hon ska gå till polisen, men hennes historia delas med tusentals via livesändningar på Facebook. Flickans rättigheter och integritet åsidosätts på det grövsta av domarna. Domare som måste vara män. Styvfadern svär att han inte har haft sex med henne. Det räckte. Han är fri. Hennes skrik visar att hon inte är det. Domarna uppmanar att inte ta fallet till svensk domstol – Romani kris har redan avgjort saken.

Andra berättar hur detta parallella rättssystem utesluter personer från gemenskapen, begränsar människors frihet att älska vem de vill samt skapar korruption. Allvarliga anklagelser som måste undersökas i botten.

Bland de personer som varit ansvariga för detta parallella rättssystem i det fall som nämns ovan och i tidigare fall finns personer som får offentligt stöd och fungerar som rådgivare åt regering och kommun samt som länk mellan romer och det offentliga Sverige.

Vem som är skyldiga till brott ska inte behandlas i riksdagen. Det är oerhört viktigt. Men lika viktigt är att riksdagen säkrar att lagen gäller för alla medborgare. Och varken riksdagen eller regeringen bör bidra till att parallella rättssystem stärks eller accepteras.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur tänker ministern agera för att säkra att regeringen inte ger pengar eller inflytande till personer som upprätthåller parallella rättssystem och aktivt motarbetar likhet inför lagen?