Fråga 2020/21:319 Stöd till närstående

av Jennie Åfeldt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Missbruk kan leda till allvarliga konsekvenser, inte bara fysiskt och psykiskt utan även socialt. Ofta leder det till att missbrukaren försummar arbete, familj och barn. Det är viktigt att rätt insatser ges till missbrukaren och dennes familj i ett tidigt stadium. Det är inte bara personer med missbruk som far illa och behöver stöd och hjälp utan även människor runt omkring. Förutom den närmsta familjen kan det även vara vänner och kollegor.

Barn och anhöriga till en person med missbruk måste i ett tidigt skede få hjälp och stöd. Risken att dessa personer far illa är påtaglig, och familjer där det förekommer missbruk ska ha rätt till familjestöd från socialtjänsten. Stödet till de anhöriga till en person med missbruksproblem måste förbättras. Enligt organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) erbjuder i dag endast 63 procent av landets kommuner stödprogram till denna grupp. Anhöriga fyller en mycket viktig roll när en missbrukare försöker bli drogfri, och det är därför av yttersta vikt att samtliga kommuner i landet erbjuder lämpligt stöd till närstående. Det bör inrättas fler stödlinjer för att en person som är vän, kollega eller familj till en person i missbrukscirkeln ska kunna ta sig ur detta, och vårdcentraler bör också erbjuda rådgivning.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Vad tänker ministern göra på ett nationellt plan så att närstående till en person med missbruk får den hjälp och det stöd som behövs?