Fråga 2020/21:3187 Bristen på förvarsplatser

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I regleringsbrevet för budgetåret 2021 för Polismyndigheten anges bland annat att Polismyndigheten under 2021 ska fortsätta öka sin ambitionsnivå och sina resultat i arbetet med att verkställa fler beslut om av- och utvisning än tidigare. Verkställighet av beslut om utvisning på grund av brott ska även fortsättningsvis ges särskild prioritet i detta arbete.

Samtidigt försvåras polisens arbete av bristen på förvarsplatser. Bristen leder till att gränspolisen inte alltid kan ta personer i förvar eller att den får släppa ut personer, trots att grund för förvar föreligger. Enligt gränspolisen i Region mitt har det under det senaste året i flera fall även rört sig om brottsutvisade (Uppsala Nya Tidning, den 12 maj 2021).

Bristen på förvarsplatser och effekterna av denna brist är känt sedan tidigare. Av polisens årsredovisning för 2019 framkommer bland annat att ”bristen på förvarsplatser under året påverkade antalet verkställda avvisnings- och utvisningsbeslut. Behovet av fler förvarsplatser har påtalats till regeringen, bland annat i samband med att Polismyndigheten lämnade underlag till Migrationsverket i samband med ett uppdrag de hade enligt deras regleringsbrev”.

I regleringsbrevet för budgetåret 2021 för Migrationsverket anges att antalet förvarsplatser minst ska uppgå till 520 stycken. Det antalet är dock långt ifrån det behov som finns. Situationen har dessutom förvärrats under pandemin i och med att dagens befintliga platser inte kan utnyttjas till fullo.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att lösa den kort- och långsiktiga bristen på förvarsplatser