av Lotta Olsson (M)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Sverige har för få specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvården. En anledning till detta är att många har lämnat jobbet sedan de nått pensionsåldern. Under pandemin har detta dilemma blivit ännu mera uppenbart; intensivvården präglas av ett extremt hårt arbetstryck, vilket har lett till att personalen arbetar mycket övertid och till att många blivit sjukskrivna.
Eftersom personalbristen inte är något nytt utan har varit känt länge, har satsningar på fler utbildningsplatser gjorts. Men dels är satsningarna för små, dels har inte utbildningsplatserna fyllts och det har inte utbildats så många som planerna var.
Detta beror på många olika faktorer. Den teoretiska utbildningen sker på universiteten, men det krävs vidare praktikplatser på våra högspecialiserade sjukhus. Här har inte logistiken fungerat. Universiteten har dock på sitt bord att tillse att universiteten utbildar de kompetenser man fått resurser till.
Riksrevisionen har påtalat detta samhällsproblem: att målet för att öka antalet nya specialistsjuksköterskor inom intensivvården bara nåtts till 7 procent. Man har kommit med rekommendationer om hur man anser att man kan komma till rätta med problemet.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att målet om fler specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvården ska nås, och i så fall, vilka?