Fråga 2020/21:3176 Information om ett privat gruvbolag

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under KU:s granskning som presenterades i november 2020 om huruvida regeringens hantering av gruvärendet rörande bearbetningskoncession för Kallak varit för långsam skickade Näringsdepartement ett brev till chefen för Unescos världsarvscentrum i Paris. I detta brev bad departementet om utlåtande och rekommendationer vad gäller hur en järnmalmsgruva i Kallak skulle påverka Laponias status som världsarv.

Bolaget Beowulf blev på tisdagsmorgonen den 8 juni 2021 kontaktade av Finansinspektionen som uppmärksammade bolaget om onormalt hög aktivitet i bolagets aktie. Finansinspektionen meddelade också att svaret från Unesco verkade ha spridits till allmänheten, vilket återspeglades på sociala medier. Efter förfrågan till Näringsdepartementet fick Beowulf slutligen en kopia på svaret från Unesco, daterat den 2 juni 2021, och kunde meddela aktiemarknaden.

Att marknadskänslig information blivit publikt innan bolaget blivit informerat är oerhört allvarligt och riskerar att undergräva Sveriges rykte som investeringsland.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När erhöll Näringsdepartementet svaret från Unesco, och har svaret vidarebefordrats utanför departementet innan Beowulf erhöll kännedom om innehållet i brevet?