Fråga 2020/21:3172 Utredning angående preventiv avlyssning

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det allvarliga läget i Sverige med en närmast konstant eskalerande gängkriminalitet har undgått få. Med det våldskapital gängen besitter skapas parallellsamhällen där droghandel sker öppet, där vittnen skräms och hotas och där samhällsinstitutioner och föreningsliv påverkas av gängen.

I den senaste myndighetsgemensamma lägesbilden om organiserad brottslighet beskrev polisen den organiserade brottsligheten som systemhotande. Den formuleringen försätter situationen i ett om möjligt än mer allvarligt läge än tidigare. Vi står inför ett större hot mot Sverige än vad någon nu aktiv svensk politiker har varit med om – och då krävs åtgärder som står i relation till hotet.

En sådan mönsterbrytande åtgärd är att ge polisen möjlighet till så kallad preventiv avlyssning, det vill säga att gängkriminella ska kunna avlyssnas utan att det föreligger en konkret brottsmisstanke. Detta är något polisen uttryckligen efterfrågat från politiken, och givet effekterna från Encrochat och Anom är det lätt att förstå varför.

På initiativ från bland andra Moderaterna har ett utskottsinitiativ nyligen behandlats i riksdagens justitieutskott där just preventiv avlyssning utgjorde en av punkterna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till frågan i utskottet. Samtidigt har inrikesminister Mikael Damberg, efter att inledningsvis ha varit mycket skeptisk till förslaget, sagt att han inte stänger några dörrar.

Detta budskap återupprepades av statsminister Stefan Löfven under en pressträff efter partiledardebatten den 9 juni. Däremot stängde han dörren till det mest effektiva alternativet om att ge ett tilläggsdirektiv till den sittande utredningen Ju 2020:20 som ser över utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel.

Beskeden från regeringssidan varierar, och dörren verkar stängd mot att ge den sittande utredningen Ju 2020:20 ett tilläggsdirektiv.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att tillsätta en ny utredning som ser över möjligheterna att införa så kallad preventiv avlyssning mot gängkriminella, med tillhörande uppdrag att ta fram ett sådant förslag?