Fråga 2020/21:3170 Praktikplatser på statligt ägda fartyg

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsutbildningen i Kalmar och Göteborg utbildar framtidens kvinnor och män som ska tjänstgöra till sjöss. Sjöfarten är viktig för Sveriges import och export och bidrar varje år till att stärka Sveriges välstånd.

Sjöfartsutbildningen är viktig för såväl sjöfartsnäringen som hamnar och statliga myndigheter. I framtiden kommer kompetensen inom sjöfarten att öka och då är det viktigt med en fortsatt attraktiv utbildning. När man går denna utbildning ska man också genomföra praktik ombord på fartyg. Branschen ställer årligen upp med praktikplatser. I och med att antalet svenskflaggade fartyg i dagsläget är så litet räcker dock de praktikplatser som finns tillgängliga knappt till behoven, och det finns begränsade möjligheter att öka utbildningen för att möta kommande pensionsavgångar. Staten har flera typer av fartyg som används dagligen inom olika områden, såsom isbrytare, arbetsfartyg, kustbevakningsfartyg och forskningsfartyg. Ombord på vissa av dessa fartyg tar staten inte alltid emot praktikanter. Skulle staten göra det skulle antalet praktikplatser kunna öka och fler kommer kunna gå utbildningen.

Sverige är i behov av sjöfarten och att ha en svenskflaggad flotta och till detta behövs då självklart sjöfartskompetens ombord på fartygen.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att verka för att fler statliga myndigheter tar emot praktikanter som går vid sjöfartsutbildningarna?