Fråga 2020/21:3156 Våldsutsatta kvinnor med funktionsvariation

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt Socialstyrelsen utsätts kvinnor med funktionsnedsättning för våld lika mycket som eller mer än andra kvinnor, och kvinnor med intellektuell och psykisk funktionsnedsättning brukar betraktas som särskilt sårbara. Svårigheter för våldsutsatta som har en särskild utsatthet att få skydd och stöd på ett skyddat boende har även tidigare lyfts fram i olika rapporter, och redan 2014 uttryckte FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning oro över det våld som kvinnor med funktionsnedsättning utsätts för och över den låga andel skyddade boenden som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning och rekommenderade Sverige att bland annat bättre identifiera våldet och tillse att stöd fanns tillgängligt.

Även flera andra undersökningar tyder på att kvinnor med funktionsnedsättning som grupp är mer utsatta för våld än kvinnor utan funktionsnedsättning. I högre utsträckning riskerar kvinnor i den här gruppen att bli utestängda från samhället på grund av olika faktorer såsom bristande tillgänglighet, svårigheter att tillgodogöra sig information, särskild beroendeställning till en omvårdnadsperson etcetera. Enligt Socialstyrelsen saknar många kvinnojourer möjlighet att ta emot kvinnor med psykisk funktionsnedsättning. Alla jourer är heller inte fysiskt tillgängliga, detta trots att dessa kvinnor precis som kvinnor utan funktionsnedsättning ofta måste fly från sina hem vid misshandel i en nära relation.

Vänsterpartiet har tidigare i motionerna 2015/16:959 och 2018/19:2227 om mäns våld mot kvinnor och andra former av våld i nära relationer anfört att behovet av kompetent stöd till samtliga våldsutsatta kvinnor som söker hjälp måste öka. Kvinnor med funktionsnedsättning ska ha samma rätt till stöd och möjlighet till plats på skyddat boende, och det måste finnas boenden som är tillgänglighetsanpassade.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att öka möjligheten till stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor med funktionsvariation?