av Gudrun Nordborg (V)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Färjeleden till Holmön anses vara den mest utmanande i Sverige. Ingen annan led går utomskärs. Den är också längst – fem sjömil – vilket motsvarar en landmil. Överfarten tar normalt 45 minuter. Vintertid råder exceptionella isförhållanden jämfört med de mer skyddade skärgårdarna söderut. Trots två färjor, en svävare och en helikopter var de 70 fastboende på Holmön förra vintern isolerade under 22 dagar. Denna vinter var man utan färja i 30 dagar.
Trafikverket har beslutat om en plan för Holmöleden. Den innebär färjetrafik under isfri period enligt tidigare direktiv, att svävaren ska sättas in då isen blivit 20 centimeter tjock över Kvarken samt att helikopter sätts in först efter fem dagars stillestånd efter att varken färjan eller svävaren kan trafikera leden. Många hävdar att beslutet medför att Trafikverket avviker från sitt uppdrag för en fungerande trafik till Holmön.
I februari när ön varit isolerad agerade Umeå kommun, Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten och tog beslut om att ta ansvaret för vinterleden denna vinter. Alla tre parterna var tydliga med att detta egentligen var Trafikverkets ansvar, men i och med den akut uppkomna situationen trädde de in för att staka ut skoterleden.
Nu pendlar man mellan att använda två färjor: Capella, som ligger på varv efter skador på grund av is och inte förväntas kunna vara i bruk förrän omkring midsommar, och Helena Elisabeth som klarar is men är gammal och snart slutkörd. En utredning kom redan 2012 fram till att en ny färja behövdes.
Den 23 maj inträffade ett dramatiskt motorhaveri i hårt väder. Det medförde att Helena Elisabeth drev i flera timmar med 18 passagerare, varav fem barn, för att slutligen med hjälp av bogsering nå hamn i Holmsund på natten.
Några dagar senare togs en ersättningsfärja, M/S Ronja, upp från Docksta. Den färjan kan ta max 30 passagerare och mindre gods – ”pålägg och post”, som en öbo uttryckte det – men inga fordon. Det finns ett uppdämt behov av tyngre transporter av bland annat byggmaterial. Därtill kommer öbornas beroende av turister och en oro för hur de tre fullbokade vandrarhemmen ska kunna tillgodose sina gästers behov.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern att vidta åtgärder så att särskilt de boende, men också inbokade gäster, kan lita på trygga transporter till och från Holmön liksom att ön kan få ut nödvändiga förnödenheter?