Fråga 2020/21:315 Fusk med mediestöd

av Jonas Andersson i Linköping (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I en granskning som Samhällsnytt ligger bakom och som har publicerats under hösten framkommer det att ett omfattande fusk ska ha skett vad gäller mediestödet. Det aktuella fallet handlar mer specifikt om en vänsterorienterad medieaktör som har tilldelats journalistikpris av Sveriges Radio, som på ett uppseendeväckande sätt ska ha tillskansat sig mediestöd på felaktiga grunder.
En sorts mediestöd som medieaktören har sökt under 2019 är innovations- och utvecklingsstöd, något som kan erhållas om en rad uppsatta kriterier uppfylls. Enligt den aktuella granskningen av medieaktören rör felaktigheterna i denna ansökan hur många tecken på årsbasis som man har publicerat, hur många tecken som man har publicerat på utgåvobasis, vilken typ av innehåll man har tillgodoräknat sig i ansökan med mera. Granskningen pekar på att man i ansökan har angivit en rad felaktiga uppgifter, där det inte handlar om några mindre och enstaka fel utan snarare om omfattande och systematiska fel på avgörande punkter.
Det som gör det aktuella fallet än mer anmärkningsvärt är att en person som ligger bakom medieaktören och dess ansökan om mediestöd samtidigt själv är ledamot i mediestödsnämnden, där beslut om att bevilja mediestöd fattas. Enligt granskningen har även den revisor som har gått igenom medieaktörens ansökan blivit föremål för ett tillsynsärende hos Revisorsinspektionen; detta är kopplat till hur vederbörande har intygat att medieaktörens ansökan, trots alla omfattande brister, har varit i sin ordning.
Detta uppseendeväckande fall gällande mediestödet väcker frågor om hur vanligt förekommande det är att mediestöd betalas ut på felaktiga grunder och varför ansökningar med så omfattande felaktigheter ändå kan passera kontroller. Fusk av det slag som har aktualiserats är fullständigt oacceptabelt och kan underminera allmänhetens förtroende för mediestödet och medieaktörer som mottar detta stöd.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur agerar ministern för att säkerställa att mediestöd inte betalas ut på felaktiga grunder?