Fråga 2020/21:3148 Objektiv undervisning i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Utbildningsminister Anna Ekström har vid tidigare tillfällen återkommande sagt sig ha ett stort förtroende för att de som arbetar inom skolväsendet utför sina uppgifter på ett sakligt och korrekt sätt. Det är bra, och undertecknad delar denna uppfattning.

Trots att såväl undertecknad som utbildningsministern ser skolan som en mycket viktig bildningsinstitution saknas en gemensam syn på vikten av objektivitet. Detta har varit enkelt att konstatera efter en rad tidigare skriftliga frågor från såväl undertecknad som från andra ledamöter (frågorna 2584, 2588, 2735 och 2837). Dessa frågor har delvis sin grund i ett tidigare omdiskuterat fall med en historielärare som kritiserats av en förälder för bristande objektivitet, och där utbildningsministern var snabb med att påpeka att en förälder inte skulle lägga sig i undervisningen.

Det råder ingen som helst tvekan om att samtliga lärare måste få samhällets stöd för sitt viktiga arbete utan att vårdnadshavares partipolitiska tillhörigheter stör undervisningen. På samma sätt måste dock elever få slippa lärares partipolitiska preferenser, och vårdnadshavare måste få en chans att föra en dialog med sina barns lärare samt lyfta befogad kritik.

Att politisk indoktrinering i skolan pågår är en realitet. Undertecknad, som initialt över huvud taget inte haft någon åsikt rörande vederbörandes eventuella övertramp i undervisningen (sannolikt har vi en ömsesidig syn på händelserna den 6 januari som diskuterats), kom därför att förvånas när en färsk debattartikel skriven av den omtalade historieläraren publicerades. Debattartikeln förstärkte nämligen misstankarna om politisk indoktrinering och gör att vi klart och tydligt ser att mycket tyder på en politiskt färgad undervisning från läraren i fråga. I debattartikeln ser vi inte bara rena lögner om Sverigedemokraterna som parti, utan även en direkt uppmaning att motverka de ”mörka krafterna” som antyds vara just Sverigedemokraterna.​

Givetvis ska alla lärare likt övriga invånare få rösta på eller tycka precis vad de vill. Skolan ska dock så långt det är möjligt vara fri från politisk påverkan. Den ska i stället fokusera på kunskap och bildning.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ser ministern några problem med att lärare i sin undervisning ljuger om eller försöker motverka vissa partier, och om så är fallet, skulle ministern kunna tänka sig att verka för att det stoppas?