Fråga 2020/21:3144 Definition av förvar

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För människor som inte har tillstånd att vistas i Sverige och som ska utvisas kan det i vissa fall beslutas att de ska sitta inlåsta i ett förvar till dess att utvisningen kan ske. Att vara förvarstagen innebär att rörelsefriheten är begränsad till en låst avdelning.

Förvar kan också användas när det behöver utredas om någon har rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar.

I kap. 10 utlänningslagen kan man läsa om grunderna för vad ett förvar ska vara.

Personer som inte har tillstånd att vistas och ska avvisas eller utvisas kan i vissa fall tas i förvar. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar. Grunderna för förvar redogörs för i kap. 10 utlänningslagen. Att vara förvarstagen innebär att man är frihetsberövad och rörelsefriheten är begränsad till en låst avdelning.

Har man i allmän domstol dömts till utvisning på grund av ett brott kan utlänningen placeras i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest. Men ingenstans står att läsa hur ett förvar definieras. Det här är en brist.

Förvaren är i dag överfulla. Då inga regler finns för de förvarstagna blir vistelsen utifrån vad den förvarstagna gör det till. Många vänder på dygnet och kvällstimmarna blir stökiga, nattpersonal behövs i samma utsträckning som dagpersonal därför att de intagna får en oregelbunden dygnsrytm.

Standarden på förvaren är heller inte definierad.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att tydligare definiera förvaren i Sverige när det gäller arbetet med återvändande?