Fråga 2020/21:3133 Införande av ett modernt ämbetsmannaansvar

av Lina Nordquist (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I april 2018 mottog regeringen ett tillkännagivande från riksdagen med krav på att återinföra straffansvar för tjänstemän i offentlig tjänst. Det var tre år sedan.

Det offentliga behövs som ett skyddsnät för invånaren, men det har också en oerhörd makt. Myndighetsutövning handlar ju om verkliga människors verkliga liv. Före ämbetsmannareformen 1976 framhöll ämbetsmannaansvaret mycket tydligt en tjänstemans personliga ansvar för sin myndighetsutövning och sina fattade beslut. Den högre tjänsteman som missbrukade sin ställning eller försummade sina åtaganden kunde då ställas till ansvar på ett mer långtgående sätt än vad som är möjligt med dagens regelverk för tjänstefel. Bland påföljderna fanns disciplinpåföljd, böter, fängelse, avsättning och suspension.

Riksdagen uppmanade i april 2018 regeringen att återinföra ett tjänstemannaansvar där kommunala och statliga högre tjänstemän som brister i sin yrkesutövning kan ställas till svars, men med modern lagstiftning, anpassad efter dagens förhållanden. Jag är angelägen om att denna reform inte drar ut på tiden. Varje människa måste kunna ha förtroende för att tjänstemän i invånarnas tjänst fullgör sina åtaganden och följer gällande lagar och regler. Tjänstemännen måste å sin sida få respekt för sitt kunnande och utrymme att fatta beslut, och det kräver möjlighet till ansvarsutkrävande. Alltså behövs ett modernt ämbetsmannaansvar.

Efter riksdagens tillkännagivande tillsatte regeringen den 14 maj 2020 en utredning för att se över bland annat frågan om reform av bestämmelserna om tjänstefel. I utredningens direktiv hänvisas till riksdagens tillkännagivande där det framhålls att en översyn av lagstiftningen om tjänstefel bör göras med inriktningen att det straffbara området ska utvidgas. Vidare nämns riksdagens uttalande att lagstiftningen bör anpassas till dagens förhållanden och ge ett modernt och tydligt straffrättsligt skydd för den offentliga verksamheten och medborgarnas rättssäkerhet. Utredningen ske redovisa sitt betänkande senast den 12 november i år. Det är av största vikt att regeringen därefter driver beredningen vidare med den skyndsamhet som frågan kräver.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir därför:

 

När kommer regeringen att lägga fram en proposition om ett modernt och reformerat ämbetsmannaansvar?