Fråga 2020/21:3130 Polisiära resurser för att motverka våld i nära relationer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Bland de värsta brotten är när en person som egentligen ska skydda och vara en trygg punkt i tillvaron förvandlas till ett monster som misshandlar och mördar någon som den har en nära relation med. För ett barn som upplever våld i nära relation innebär det oerhört svåra konsekvenser med bland annat psykiska men, som inte alltför sällan kan följa resten av deras liv.

Tyvärr utsätts många kvinnor och barn för besinningslöst våld, och tusentals barn tvingas bo i skyddat boende årligen. Barn och mödrar berövas sitt liv och den trygghet som de har rätt till. Att förebygga och bekämpa våld i nära relationer snabbt och effektiv ska vara samhällets och polisens mest prioriterade områden och som också lyfts fram av både regering och riksdag.

Trots att detta har lyfts fram som ett särskilt prioriterat område får man läsa i media (SvD den 3juni 2021) att så inte är fallet i vissa delar av landet. Exempelvis en av Sveriges mest erfarna och aktiva polisenheter som arbetar med att bekämpa brott i nära relationer inom polisområde Stockholm syd; att man har besparingskrav som innebär stopp av nyanställda och att utbilda civila utredare.

Detta är ett svårt uppdrag för poliser att jobba med, och redan i dag har man svårt att få poliser som söker sig till att utreda dessa brott eftersom det är en så ansträngd och svår arbetssituation. Därför är det extra viktigt att det satsas på utbildning, löner och rekrytering.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att fler poliser rekryteras till att arbeta mot våld i nära relationer?