av Ludvig Aspling (SD)
till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)
I en partiledardebatt som sändes av Sverige Television den 11 oktober 2015 påstod statsminister Stefan Löfven att invandringen kommer att bli en förtjänst för samhället lite längre fram:
”Sverige ska ta emot, ge människor en prövning av sin asylrätt och har de sin rätt så ska de få stanna här. Det är självfallet så att om man får många som kommer till vårt land på en kort tidså är det just då en liten ansträngning. Ja! Då är det upp till oss att se till att dessa människor kommer i arbete och utbildning så snabbt som möjligt därför att de blir en förtjänst för samhället lite längre fram.” (Agenda, Sveriges Television, 2015-05-11).
Det har nu gått fem år sedan uttalandet, och samhällsutvecklingen har ännu inte gett statsministern rätt. Uppgifter från SCB visar exempelvis att endast hälften av de personer som kom till Sverige samma år, alltså 2015, har någon form av inkomst alls som härrör från arbete och att detta dessutom inkluderar olika stöd genom arbetsmarknadspolitiska program. Eklund och Larsson, som studerat invandares självförsörjningsgrad, vilket är det mått som bör användas för att bedöma förtjänsten på samhällsnivå, har visat att endast lite drygt en tredjedel av de som kommit från Mellanöstern och Afrika är självförsörjande.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:
Gör statsrådet och regeringen fortfarande bedömningen att invandringen totalt sett kommer att kunna utgöra en förtjänst vid någon tidpunkt, och i så fall när, samt vilka åtgärder vidtar statsrådet i så fall inom sitt ansvarsområde i regeringen för att åstadkomma det?