Fråga 2020/21:3127 Besparingar på polisens arbete mot våld i nära relationer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tyvärr utsätts många kvinnor och barn för besinningslöst våld, och årligen tvingas tusentals barn bo i skyddat boende. Barn och mödrar berövas sitt liv och den trygghet som de har rätt till. Att förebygga och bekämpa våld i nära relationer snabbt och effektivt ska vara samhällets och polisens mest prioriterade områden, vilket också har lyfts fram av både regering och riksdag.

Detta är ett svårt uppdrag för poliser att jobba med, och redan i dag har man svårt att få poliser som söker sig till att utreda också dessa brott eftersom det är en så ansträngd och svår arbetssituation. Därför är det extra viktigt att det satsas på utbildning, löner och rekrytering.

Trots att detta har lyfts fram som ett särskilt prioriterat område får man läsa i media (SvD den 3 juni 2021) att så inte är fallet i vissa delar av landet. Exempelvis drabbas en av Sveriges mest erfarna och aktiva polisenheter, som arbetar med att bekämpa brott i nära relationer inom polisområde Stockholm syd, av att man har besparingskrav som innebär stopp för nyanställningar och för utbildning av civila utredare. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att se över och förhindra besparingskrav och nedskärningar inom de delar av polisen som arbetar mot våld i nära relationer?