Fråga 2020/21:3126 Bonus–malus påverkan på anpassade fordon

av Mikael Dahlqvist (S)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En person med någon form av funktionsnedsättning har möjlighet att, under vissa premisser, ansöka om statligt bilstöd vart nionde år. Du får bilstöd om du har varaktig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta dig eller att åka kollektivt. Bilstödet består av olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter den sökandes behov.

Dock ställs en rad krav på bilarna som kan komma att omfattas av stödet. Kraven upprättas av Försäkringskassan under inrådan av Trafikverket. Kraven upprättas i enlighet med den sökandes individuella behov. Ett vanligt krav är att fordon ska vara stora, typ transportfordon eller minibussar. Tyvärr är dessa fordon tunga och har hög förbrukning av bränsle, vilket ger högre koldioxidutsläpp än genomsnittsbilen. Tyvärr finns det inga andra fordon köpa med bra klimatavtryck ännu.

I grunden är bonus–malus ett bra system som stimulerar personer att välja fordon med ett mindre klimatavtryck, men i dessa fall blir det en straffbeskattning som man inte kan undvika eftersom kraven från staten ofta är en viss typ av fordon. Dessutom finns det inga andra miljömässigt bra alternativ.

Många personer med funktionsnedsättningar har svag ekonomi, och att då betala upp till 20 000 kronor i fordonsskatt för ett livsnödvändigt fordon blir omöjligt. Jag är säker på att detta var effekter som missades när systemet togs i bruk. Och enligt min mening måste detta rättas till. Det handlar om cirka 300 fordon per år, så intäkterna till skattkassan är mycket små. Men för många bilstödsberättigade är det direkt avgörande att kunna skaffa ett anpassat fordon för att kunna komma till arbete, utbildning eller fritidsaktiviteter.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer ministern att vidta åtgärder som säkerställer en rimlig fordonskatt för anpassade bilar?