Fråga 2020/21:3125 Arbetsträning och rätt till ledighet

av Anders Österberg (S)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I Rinkeby och Järva finns det flera företag och organisationer som hjälper folk med arbetsträning. Det är otroligt viktigt och väldigt bra att det finns. Yalla Rinkeby är ett bra exempel. Det är en restaurang som arbetstränar framför allt kvinnor och får in dem i sociala sammanhang och i förlängningen på arbetsmarknaden. Det är otroligt viktigt att fler får vara med och bidra till vår välfärd genom att arbeta eller ha ett företag.

Men de personer som arbetstränar får inte rätt till semester med ersättning under sommaren, även om det finns undantag upp till 20 dagar, enligt åtminstone tidigare riktlinjer från Arbetsförmedlingen. Många av dem som arbetstränar har barn, och med en ledighet innebär det att de kan vara med barnen och göra meningsfulla aktiviteter. Detta är framför allt viktigt för föräldrar med barn under 16 år. Det finns säkert regelverk och tankar bakom.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är:

 

Finns det möjlighet att införa ledighet också för dem som arbetstränar så att det finns en tydlighet och så att sociala företag som Yalla Rinkeby därmed slipper förhålla sig till olika riktlinjer från år till år?