Fråga 2020/21:3110 Internationellt stöd för ökad sjukvårdskapacitet

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 maj ställde undertecknad en skriftlig fråga till socialministern om inlåning av intensivvårdspersonal från grannländer. Detta med bakgrund i Sveriges Kommuner och Regioners skrivelse till regeringen om en nationell förfrågan om internationellt stöd till svensk intensivvård. Denna skrivelse gjordes då de erfarit att det finns möjlighet till nationellt stöd med personal från våra nordiska grannländer. Den konkreta frågan var om socialministern kommer att ställa en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om personalstöd till svensk intensivvård under sommaren 2021.

I svaret på den skriftliga frågan pekar socialministern på att det finns ett avtal mellan de nordiska länderna om stöd i en katastrofsituation. Detta menar dock socialministern kan enbart aktiveras om den nationella kapaciteten är uttömd. De kriterierna anser socialministern inte vara uppfyllda.

I ett inslag i TV4 den 1 juni 2021 framkommer att sjukhusen kommer ha svårt med bemanning under sommaren, och på flera håll är läget akut. Personal vittnar i inslaget om att de är i stort behov av ledighet och att semestern behövs för deras återhämtning. I samma inslag framkommer att två av tre regioner inte kan garantera semester för sin vårdpersonal.

I svaret på den ovannämnda skriftliga frågan menar socialministern att det är viktigt för regeringen att ”personalen som under mer än ett års tid har gjort helt otroliga insatser kan få återhämtning”.

Det är alldeles fundamentalt för den svenska sjukvården att vårdpersonalen klarar av att fortsätta arbeta pandemin igenom. Flertalet instanser pekar på en ohållbar situation med en snart uttömd personalkapacitet, och läget får således betraktas som akut.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att kapaciteten inom svensk sjukvård är uttömd, och är ministern i sådana fall beredd att skicka en nationell förfrågan om internationellt personalstöd för att trygga sjukvårdspersonalens återhämtning?