Fråga 2020/21:3105 Rättigheter för resande med kollektivtrafik

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

I riksdagens rapport Uppföljning av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter – hur har lagen fungerat för resenärerna? (2020/21:RFR11) framkommer att kännedomen om rättigheterna är mycket låg hos resenärerna. Detta trots att det finns möjlighet för resenärer att kunna åka taxi eller egen bil till sitt resmål vid förseningar på över 20 minuter i kollektivtrafiken.

I rapporten framgår följande: Det övergripande resultatet av uppföljningen är att lagen efterlevs i relativt hög utsträckning av kollektivtrafikföretagen. Hälften av befolkningen berörs regelbundet av lagen. Trots detta finns en förhållandevis låg kunskapsnivå bland befolkningen om lagens rättigheter. Detta försvårar resenärernas möjligheter att ta till vara sina rättigheter. En förhållandevis stor andel resenärer anser att företagens information brister i kvalitet särskilt när det gäller information om försening, annan störning eller resenärers rättigheter. Rätten till återbetalning av periodbiljett vid ändrat trafikutbud är okänd för många resenärer. Relativt få resenärer som har rätt till förseningsersättning begär ersättning. Av dem som begärt ersättning anser fler än två tredjedelar att det var mycket eller ganska lätt. För en del resenärer finns en minimigräns när det gäller ersättningens storlek; är ersättningen för låg är det inte värt besväret att lämna in en begäran. Av all ersättning som betalas ut är tåg kraftigt överrepresenterat i förhållande till buss. Handläggningstiden i ärenden om förseningsersättning upplevs oftast inte som något problem för resenärerna. Vid en befarad försening om minst 20 minuter till slutdestinationen har en resenär rätt till ersättning för skäliga kostnader (1/40 av prisbasbeloppet, vilket 2021 motsvarar cirka 1 200 kronor) för annan transport för att nå resans slutdestination, till exempel med taxi eller eget fordon. Om en resenär inte begär ersättning för kostnad för annan transport vid befarad försening ska resenären i stället enligt lagen ha rätt till prisavdrag, om resan faktiskt blir försenad till slutdestinationen. Prisavdrag betalas ut enligt följande: Om förseningen är mer än 20 minuter motsvarar ersättningen 50 procent av det pris resenären betalat för resan, om förseningen är mer än 40 minuter motsvarar ersättningen 75 procent av biljettpriset och om förseningen är mer än 60 minuter ersätts hela biljettpriset.

Det är sannolikt många, inte minst arbetspendlare, som skulle utnyttja möjligheten att kunna resa med taxi för upp till 1 200 kronor om man kände till den rättigheten vid förseningar på över 20 minuter i kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken i Sverige kostar cirka 50 miljarder per år, varav 25 miljarder subventioneras av skattebetalarna. I rapporten framgår också att det var cirka 67 miljoner som betalades ut i ersättningar för förseningar till resenärer 2019, vilket är en mycket liten andel av kostnaden för kollektivtrafiken.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka informationsinsatser eller övriga åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka kännedomen om rättigheterna för kollektivtrafikresenärer?