Fråga 2020/21:3095 Bekämpning av granbarkborren i reservat

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nu när våren och värmen kommer ökar också angreppen av granbarkborren.

Skadorna på den svenska skogen befaras återigen bli stora om vädret blir gynnsamt för granbarkborren. Sverige och landets skogsägare måste göra allt man kan för att bekämpa och begränsa skadorna av granbarkborren. Staten har ansvar för landets skogsreservat och måste självklart såväl minimera skadorna i reservaten som bekämpa granbarkborren full ut för att den inte ska sprida sig från reservaten till privata skogsägare runt reservaten.

De privata skogsägarna har hårda krav på sig att regelbundet kontrollera sin skog och ta ned och köra bort angripna träd. Skogsreservaten sköts enligt andra regler, och där finns inte alls lika hårda krav på åtgärder mot granbarkborren, vilket gör att den kan föröka sig i reservaten och sedan sprida sig till kringliggande fastigheter. Läget är nu mycket allvarligt, och Sverige måste på alla sätt och överallt jobba för att aktivt bekämpa granbarkborren så att den inte kan förstöra svensk skog.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att redan nu skärpa skötselkraven på skogsreservaten så att dessa får samma hårda krav på sig som det är på privata skogsägare när det gäller att bekämpa granbarkborren?