Fråga 2020/21:3092 Fler skadade kvinnor än män inom den psykiatriska vården

av Anne Oskarsson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Var sjätte patient inom psykiatrin skadas, och kvinnor drabbas i högre grad än män, visar en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som Ekot tagit del av. Kvinnor har större risk att få skador i vården. 18 procent av kvinnorna som har behandlats i psykiatrin har blivit skadade. Motsvarande siffra för männen är 12 procent.

Det är en signifikant högre risk att råka ut för en skada inom vården om man är kvinna, säger Charlotta Brunner, chefläkare och specialist i psykiatri, som har tagit fram rapporten efter att ha granskat 4 000 journaler.

År 2017 fick 209 personer mellan 18 och 24 år ECT trots att man vet att det inte fungerar speciellt bra på den här gruppen. Bara 20 procent får en förbättring, så 168 unga personer fick ”bara” eventuell minnesförlust. 133 av dem var kvinnor och 76 män, detta enligt Socialstyrelsen.

Av patienterna med depression och ångestsyndrom i åldrarna 15 till 17 år är andelen flickor och kvinnor 50 procent och pojkar och män 20 procent.

Pojkar får oftare diagnoser som adhd eller inom autismspektrumet.

En rapport från Socialstyrelsen från 1996 över fördelningen mellan män och kvinnor som under 1992 fick elchocker visar att det var 718 kvinnor och 363 män, alltså dubbelt så många kvinnor som män. Är det förklaringen till att kvinnor har fler skador inom psykiatrin än män?

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ställer sig ministern till bedömningen att fler kvinnor får skador inom den psykiatriska vården än män?