Fråga 2020/21:309 Amorteringsmöjligheter under coronapandemin

av Dennis Dioukarev (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Mot bakgrund av företagens utmanande likviditetssituation på grund av coronapandemin införde regeringen under våren 2020 en tidsbegränsad möjlighet till skatteanstånd. Skatteverket gavs på så sätt möjlighet att bevilja anstånd med inbetalning av dels arbetsgivares sammanlagda skatteavdrag och arbetsgivaravgifter, dels mervärdesskatt. Initialt föreslog regeringen en oskäligt hög ränta som inklusive anståndsavgift skulle landa på 6,6 procent per år. Efter kritik från oppositionen sänkte man emellertid räntan, även om anståndsavgiften och kostnadsräntan ligger på en fortsatt hög nivå enligt Sverigedemokraternas mening.

Det svenska näringslivet genererar arbetstillfällen och skatteintäkter, driver tillväxt och skapar välstånd. För att man även fortsättningsvis ska bidra till vår gemensamma välfärd behöver man besked och tydliga spelregler kring de olika åtgärdspaket som lanserats i spåren av coronapandemin. En frågeställning som alltjämt oroar många företagare är på vilket sätt och i vilken takt skatteanstånden kommer att krävas tillbaka. Det är en helt avgörande fråga eftersom återbetalningen, beroende på hur och när, kan komma att äventyra det svenska näringslivets livskraft. Företagens kassalikviditet kommer naturligtvis att bli ansträngd med en pressad amorteringsplan, vilket skulle leda till fler konkurser och i förlängningen även försvåra återstarten av ekonomin. I praktiken har då denna politiska åtgärd misslyckats med att uppnå sitt syfte eftersom konkurser som kunde ha undvikits i stället skjutits på framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Avser ministern och regeringen att presentera en amorteringsmöjlighet för inbetalningar av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms innan perioden för anstånd upphör?