Fråga 2020/21:3088 Dokumenterade minnesskador av ECT

av Anne Oskarsson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Doktor Robert Grimm, docent i neurologi: ”En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal-konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal-konvulsioner som 'behandling'. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?”

Peter R. Breggin, legitimerad läkare och psykiater, Ithaca, New York, USA: ”Elchockbehandling (ECT) innebär att elektroder placeras på båda sidor av huvudet (bilateral ECT), vilket orsakar ett större krampanfall. Detta är betydligt starkare, skadligare och farligare än ett sådant vanligt spontant anfall som personer med epilepsi har. Faktum är att krampanfallen är så kraftfulla att saker händer som inte händer epileptiker. Man får hjärnskador, celldöd och små blödningar i hjärnan.”

Patientskadenämnden: ”Under senare år har studier visat att ECT-behandling kan ge bestående minnesstörningar. Risken ökar med mängden behandlingar. Särskilt viktigt är det att vara uppmärksam på minnesstörningar hos unga personer. Nämnden finner det klarlagt att den bestående minnesstörning patienten har drabbats av är en följd av ECT-behandlingarna.”

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När ska denna symtombehandling som leder till minnesförlust samt kognitiv nedsättning försvinna från våra 47 sjukhus som tillämpar metoden?