Fråga 2020/21:3080 Djurvälfärden och kycklingindustrin

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Aftonbladet har i sitt granskande program 200 sekunder rapporterat om stora brister i djurvälfärden och smittorisker hos Kronfågel. Kycklingar har under lång tid skållats levande, och vid Livsmedelsverkets kontroll i år hos Kronfågel var en stor del av de kontrollerade kycklingarna kontaminerade med mag- och tarminnehåll.

Vänsterpartiet anser att dessa oacceptabla förhållanden är en konsekvens av nuvarande storskaliga djurindustri och bristande reglering. På Kronfågels anläggning utanför Katrineholm slaktas över 1 miljon kycklingar varje vecka. Att kycklingar riskerar att skållas vid medvetande tydliggör bristen på metoder vid avlivning som minskar lidandet och smärtan för djuren. Enligt Djurens Rätt har den genomsnittliga anläggningen i Sverige över 100 000 kycklingar per uppfödningsomgång, vilket är mer än i de flesta EU-länder. Storskalig djurindustri medför även ett latent hot om smittspridning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stärka djurvälfärden inom kycklingindustrin och stärka förutsättningarna för mindre intensiv och småskalig livsmedelsproduktion?