Fråga 2020/21:308 Turistfrämjande

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den inhemska turismen växer i betydelse. Begrepp som svemester och hemester har etablerats, inte minst som en konsekvens av de reserestriktioner som införts som en följd av coronapandemin. Besöksnäringen kan vara den bransch som drabbats allra hårdast.

I Sverige omsatte turismen 306 miljarder 2019. Svenska turisters konsumtion i Sverige utgjorde 67 procent medan 33 procent bestod av utländsk turismkonsumtion i Sverige.

Under pandemin fick hotell, konferensanläggningar och campingar se sin beläggningsgrad närma sig noll. Restauranger gapade länge tomma och nöjesparker kunde aldrig öppna. Även om vissa turistattraktioner kunnat kompensera en del av den uteblivna utländska besöksvolymen med en ökande andel svemestrande svenska besökare har näringen sammantaget drabbats oerhört hårt.

Visit Sweden har i uppdrag att marknadsföra Sverige för utländska turister. Även om vi sannolikt ser en begränsad utländsk turism i närtid är det centralt att vi främjar detsamma över tid. Därför har vi föreslagit att Visit Sweden ska få ett särskilt direktiv om att verka för att minimera de ekonomiska konsekvenserna av den minskade utländska turismen. Detta exempelvis genom att stärka marknadsföringen av covid-19-anpassade delar av besöksnäringen, såsom naturturism, för att öka turismen till Sverige. Vidare anslår vi 50 miljoner kronor mer än regeringen gör på anslag 1:7 Turistfrämjande i syfte att höja ambitionen för turistnäringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att Visit Sweden har möjlighet att bedriva ett önskat arbete inom turismfrämjande?