Fråga 2020/21:3078 Rättssäkerheten vid utvisningar till Turkiet

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I fler än ett uppmärksammat fall i medierna har kurder utvisats till Turkiet. Enligt kurdiska organisationer i Sverige rör det sig om ett trettiotal aktuella ärenden. Migrationsverket utfärdar beslut om utvisning efter att de fått hemligstämplad information av Säkerhetspolisen (Säpo) om att en person utgör ett säkerhetshot mot Sverige. Varken Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen eller den utvisningshotade personen får ta del av allt underlag som Säpo har i ärendet.

Förutom utvisning kan beslut inkludera besöksförbud i Sverige under tio år. I de uppmärksammade fallen är det även makan eller maken till personen som misstänks utgöra ett säkerhetshot som blivit utvisad. Det vi vet om de svenska medborgarna med kurdisk bakgrund som stämplats av Säpo, och fått sin maka eller make utvisad på grund av detta, är att de sympatiserat med det turkiska vänsterpartiet HDP, ett demokratiskt parti med koppling till flera svenska riksdagspartier såväl som regeringen.

Detta väcker frågor om samarbetet mellan Säpo och den turkiska säkerhetstjänsten. Det är ett problem ifall underrättelseutbyte baseras på enskilda människors aktiviteter för att stödja demokratiska partier, vilket de har rätt till enligt svensk grundlag. Att allmänheten inte får ta del av Säpos utbyte med den turkiska säkerhetstjänsten är rimligt, men kritik uppstår när enskilda personer stämplas för händelser som inte är kriminella och sedan får sin maka eller make som söker uppehållstillstånd utvisad på grund av detta.

Civilsamhällesorganisationer som Amnesty har påtalat vikten av att en person som fått beslut om utvisning får ta del av grunden för det, vilket är nödvändigt för att upprätthålla principer om proportionalitet och global säkerhet. Att den utvisningshotade personen i huvudsak ska få ta del av Säpos yttrande anser även tjänstemän på Migrationsverket.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att auktoritära regimers uppfattning om demokratiska partier inte påverkar beslut om uppehållstillstånd i Sverige?