av Linda Lindberg (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Sveriges socialtjänst har ett av de allra viktigaste och svåraste uppdragen i den kommunala verksamheten, i synnerhet då det rör sig om barn och unga. Den ska verka för att barn och unga ska växa upp under trygga förhållanden, vilket ger dem mandatet att genomföra barnutredningar samt omhänderta och placera barn och unga i syfte att ge dem en bättre tillvaro. Det är därmed ett tungt ansvar som vilar på de tjänstepersoner som arbetar inom våra socialtjänster landet över.
I Socialstyrelsens öppna jämförelser för 2020 framgår det att handläggarnas kompetens varierar kraftigt över landet. Rikets genomsnitt för handläggare med socionomutbildning och minst ett års erfarenhet av barnutredningar är 78 procent. Det finns dock kommuner som redovisar att samtliga handläggare har minst ett års erfarenhet, men det finns också kommuner som redovisar att endast 14 procent har minst ett års erfarenhet.
För att mäta det mot handläggare med socionomutbildning och mer än fem års erfarenhet blir det för riket 38 procent. För kommunen med 14 procent och fler därtill finns ingen med mer än fem års erfarenhet.
Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till socialminister Lena Hallengren:
Anser ministern att Sverige, utifrån den statistik som framkommer i öppna jämförelser, har rättssäkra och trygga barnutredningar av god kvalitet, och om inte, avser ministern att verka för att socialtjänsten över hela landet ska ha personal att tillgå med adekvat utbildning och tillräcklig erfarenhet av att hantera barnutredningar?