Fråga 2020/21:307 Omställningsstöd under coronapandemin

av Dennis Dioukarev (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det svenska näringslivet genererar arbetstillfällen och skatteintäkter, driver tillväxt och skapar välstånd. För att näringslivet även fortsättningsvis ska bidra till vår gemensamma välfärd behöver man besked och tydliga spelregler kring de olika åtgärdspaket som lanserats i spåren av coronapandemin.

Under våren infördes en möjlighet för företag som haft stora omsättningstapp att söka omställningsstöd. Stödet infördes i ett första steg för månaderna mars–april och i nästa steg för maj–juli. Villkoren har stegvis förändrats. Där det initialt krävdes mer än 30 procent i omsättningstapp för att ta del av stödet har det sedan försämrats till 40 respektive 50 procent. Sverigedemokraterna har mot denna bakgrund föreslagit dels förlängda tidsperioder för stödberättigade månader relativt regeringens förslag, dels en konsekvent linje avseende villkoren och trappan för omsättningstappet.

Dagens omställningsstöd sträcker sig dock enbart till juli månad, i enlighet med regeringens ändringsbudget 2020/21:4. Samtidigt fortgår pandemin alltjämt i både Sverige och Europa med en smittspridning som tagit fart nationellt och med återinförda nedstängningar i flera europeiska länder. Krisen inom samhälle eller näringsliv är således inte på något sätt över. Särskilt inom besöks- och transportnäringen är läget fortfarande mycket utsatt.

För att stödja konjunkturåterhämtningen måste regeringen därför förlänga omställningsstödet, annars riskerar de statsfinansiella kostnaderna i framtiden att bli mer dramatiska om politiken misslyckas med att vidta de nödvändiga fiskala åtgärder som krävs i dag.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Avser ministern och regeringen att förlänga omställningsstödet till att även gälla månaderna augusti och september?