Fråga 2020/21:3066 Försenade batterileveranser på grund av stoppet i Suezkanalen

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under 2019 utgick ett stöd till de fastighetsägare som ville investera i batterier/batterilager/energilager. Bidraget uppgick till 50 eller 60 procent av investeringen. Detta var ett uppskattat smörjmedel som fick många fastighetsägare att uppmärksamma hur man löser effektbrist i såväl villa som flerfamiljshus eller industri. Särskilt väl fungerade det för villaägare som installerat solceller och som investerade i elbilsladdare och elbil.

Bidraget tog bort en tröskel som många tidigare upplevt när det gäller att investera i hållbara energilösningar, och det har fungerat som en medvetandegörare och möjliggörare. Vi i branschen ser att det ledde till att leveransen av energismarta lösningar för fastighetsägare kom igång.

Nu har problem uppstått, och problemet ligger utanför deras makt att hantera. Det är kaos på världshaven, containrar saknas och båtar köar till hamnar i efterdyningarna av Suezkrisen. Många som beställde batterier under förra året har installationer som skulle slutbesiktigas, inklusive batterier, senast den 30 juni 2021. Nu står batterierna kvar i Asien i många fall, och kunderna här hemma har panik över att de kan bli av med bidraget då de inte kan slutbesiktiga anläggningarna i tid.

Det hade därför varit mycket välkommet om regeringen kunde förlänga tiden som slutbesiktning kan ske fram till årsskiftet. Det handlar alltså inte om nya ansökningar utan om redan beslutade stöd (och stödet är ju sedan stängt). Sådant har ju skett under pandemin, och även detta är ju ett extraordinärt läge. Det spelar en helt avgörande roll om de kan få beskedet att det är okej att invänta leverans och att bidraget, som alltså redan är beviljat, kan betalas ut även om batterierna är försenade och slutbesiktning kanske inte sker förrän i oktober eller november.

Leveranserna skulle ha kommit i maj, sedan blev de försenade till juni, sedan till juli, och nu kommer de kanske i augusti eller september. Försenade leveranser gäller ju också delar och komponenter i tillverkningen av svenska batterier och likströmssystem etcetera.

Detta gäller alla aktörer i branschen, och de som står bakom frågan är flera bolag grundade i Sverige och svenska arbetsgivare. I några fall med världspatent och en bra tillväxt att vänta, där hemmamarknaden just nu är den avgörande. Viktigt på många fronter, alltså. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att agera för att förlänga tiden för slutbesiktning av batteristödet så att de planerade installationerna kan slutföras trots stoppet i Suezkanalen?